gambar ihsan mr google..
Terima kasih pada tuan resepi ni noreen,sukatannya mmg ngam tak perlu tambah atau kurangkan apa-apa bahan lagi.
Ikut step by step,insyallah menjadi.
Selamat mencuba:) dan selamat berbuka puasa.
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan(500 ml)
secubit garam
Untuk air gulanya:
1 cawan gula merah
2 camca besar gula pasir
1 cawan air (250 ml)
1 helai daun pandan
Tahi minyak: 1 cawan santan pekat.(250ml)
Cara-caranya:)
Masak santan pekat hingga keluar minyak dan masak sampai garing tapiskan tahi minyak tu -ketepikan
Masak air gula dan pandan sampai hancur dan tapiskan-ketepikan
Satukan tepung kacang hijau,air gula,garam,dan 2 cawan santan kedalam peruk.Kacau betul-betul sebati agar adunannya tidak berketul-ketul
Masukkan minyak dari tahi minyak tadi kedalam adunan yg dibancuh tadi dan kacau atas api yang perlahan sampai likat.
Sapukan bekas yang sesuai dengan minyak masak baru curahkan adunan yang telah likat tadi
Biarkan kuih betul-betul sejuk baru dipotong.Sebelum dipotong taburkan dengan tahi minyak tadi.
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan(500 ml)
secubit garam
Untuk air gulanya:
1 cawan gula merah
2 camca besar gula pasir
1 cawan air (250 ml)
1 helai daun pandan
Tahi minyak: 1 cawan santan pekat.(250ml)
Cara-caranya:)
Masak santan pekat hingga keluar minyak dan masak sampai garing tapiskan tahi minyak tu -ketepikan
Masak air gula dan pandan sampai hancur dan tapiskan-ketepikan
Satukan tepung kacang hijau,air gula,garam,dan 2 cawan santan kedalam peruk.Kacau betul-betul sebati agar adunannya tidak berketul-ketul
Masukkan minyak dari tahi minyak tadi kedalam adunan yg dibancuh tadi dan kacau atas api yang perlahan sampai likat.
Sapukan bekas yang sesuai dengan minyak masak baru curahkan adunan yang telah likat tadi
Biarkan kuih betul-betul sejuk baru dipotong.Sebelum dipotong taburkan dengan tahi minyak tadi.
0 comments on "Kuih Kole Kacang"
Post a Comment