Welcome

Hanis irdina, Hanis Insyirah
Ibu dan ayah sayang kamu berdua.. muaahh



Tuesday, January 31, 2012

Air tanganku : Cream Puff

Posted by Little Hanis at 1/31/2012 11:15:00 AM
Sesuai untuk minum petang.. kesukaan mak.. suami.. & keluarga tersayang.. senang dan sedap..

Cream Puff receipe

(ambik kat link mana udah lupa..)



1 cawan tepung gandum – diayak
½ cawan mentega – suhu billik
¼ sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 ¼ cawan air
3 biji telur gred A ( guna 4 biji telur kalau gred C )
** spray air

CARA-CARA:
1. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
2. Masak air, mentega dan gula hingga mendidih.
3. Kecilkan api, masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu sehingga adunan tidak melekat di periuk.
4. Keluarkan adunan dari periuk panas dan masukkan ke dalam bekas lain. Biarkan sejuk kira-kira 15 minit.
5. Pukul telur. Masukkan telur sedikit demi sedikit, pukul hingga sebati dan rata. Adunan mesti kelihatan berkilat. Boleh juga menggunakan mixer eletrik.
6. Isikan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozzle pilihan samada open star atau bulat biasa pun ok.
7. Paipkan adunan ke dalam loyang yang telah digris nipis
8. Spray air pada pastry (sebagai agen penaik.. cream puff lebih naik) dan bakar pada suhu 200 darj cel selama 20min - 25min. (bergantung pada oven)
9. Sejukkan pastri choux di atas dawai penderai.






CREAM CUSTARD

BAHAN-BAHAN:
1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung jagung
½ tbs tepung kastad
5 ½ tbs gula
300ml susu segar (satu kotak kecil)
1 biji telur gred A
1 tbs mentega
1tbs vanilla esen

** utk variasi rasa boleh masukkan dua titik esen mangga (untuk rasa mangga)

CARA-CARA:
1. Bancuh tepung gandum, kastad dan tepung jagung dengan beberapa sudu susu segar. Kacau sehingga tidak berbintil-bintil.
2. Masukkan telur, gula & esen vanilla dan kacau sebati. Masukkan lebihan susu segar dan kacau sebati.
3. Masak atas api kecil. Sentiasa kacau supaya tidak berbintil-bintil.
4. Bila dah masak dan likat, angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau sebati sehingga kelihatan berkilat.
5. Isikan dalam piping bag yang bernozzle star atau bulat biasa, paipkan ke dalam pastri choux yang telah dibelah tadi.

0 comments on "Air tanganku : Cream Puff"

Post a Comment

 

~ Lovely Irdina ~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting